Faciliteiten

Om innovatie en (grootschalige) investeringen in de groene chemie te kunnen realiseren, zijn diverse faciliteiten nodig om ideeën uit te werken en naar een volgende fase te brengen. Utiliteiten, een kantoor, opschaalmogelijkheden, testruimte, een vergunning en andere voorzieningen. Chemport Innovation Center biedt deze faciliteiten en ontzorgt scale-ups door al deze randvoorwaarden te scheppen. Daardoor creëert het CIC ideale omstandigheden voor scale-ups om in een industriële setting proefinstallaties op te zetten en verder te ontwikkelen aan hun fabriek in de dop. De focus ligt daarbij vooral op groene chemische processen. Ze zijn circulair en leveren groene bouwstenen voor de chemie en groene energie. Je kunt je innovatieve producten testen in het CIC. Op deze manier hoef je nog niet te investeren in een fabriek, waar vaak ook nog geen financiering voor is. Vervolgens kunnen scale-ups in deze proeffabriek opschalen naar pre-productie-schaal.

Het CIC speelt in op de behoefte van bedrijven door het bieden van een locatie voor ontwikkelen van hun producten. In combinatie met de expertise die geboden wordt vanuit de industrie biedt dit een goede ondersteuning bij het proces van opschaling. Deels door het opgebloeide haven- en industriegebied en de vele initiatieven in het onderwijs, kan de omgeving geschoold en ondersteunend personeel bieden.

Gebouwen

Het CIC biedt bedrijven de ruimte om hun innovatieve machines en ideeën uit te testen. Daarvoor is een leegstaand fabrieksgebouw op het Metal Park in Delfzijl geschikt gemaakt om startende ondernemingen in de chemische en circulaire sector te huisvesten. Chemport Innovation Center bestaat uit twee gebouwen en een aantal kantoorruimtes. Scale-ups kunnen de benodigde ruimte voor hun testfabriek huren en verder gebruik maken van de gezamenlijke faciliteiten. Indien gewenst kan er aangesloten worden op of gebruik gemaakt worden van leidingen, utiliteiten, kabels en eindproducten. Het hoofdgebouw bestaat feitelijk uit twee fabriekshallen. Eén op de begane grond en één op de verdiepingsvloer. Daarnaast bevat dit gebouw kantoorruimtes en een kantine. Het tweede gebouw is een vrijstaande loods. Rond de gebouwen is er onoverdekte ruimte beschikbaar, waarbij er wordt uitgegaan van drie pilotlocaties, met ieder een oppervlakte van ca. 250 m2.

Facilitaire zaken

Het CIC beschikt over een gezamenlijke lunch- en koffieruimte waar bijeengekomen kan worden ter bevordering van netwerkontwikkeling en innovatie. Verder bevat het pand drie kantoren en één vergaderruimte. De werkplekken zijn voorzien van internet en stroomaansluiting en er is ruimte voor het plaatsen van promotiemateriaal. Voor de werkplekken geldt dat je gebruik kunt maken van de voorzieningen van het gebouw: kantine met koffie/thee, vergaderruimte, internet. Ook krijg je via het CIC toegang tot interessante netwerken, bijeenkomsten en voor jou relevante bedrijven. Je krijgt bij huur een sleutelpasje van het gebouw en kunt staan en gaan wanneer en waar je wilt.

Netwerk

Doordat meerdere bedrijven zich kunnen vestigen in het CIC heeft het CIC ook een netwerkfunctie. Het CIC beschikt over een gezamenlijke lunch- en koffieruimte waar bijeengekomen kan worden ter bevordering van netwerkontwikkeling en innovatie. De in het CIC gevestigde bedrijven kunnen elkaar helpen en informatie uitwisselen. Dit kan in het CIC of op de door Groningen Seaports en partners georganiseerde evenementen, zoals lunchbijeenkomsten, pitches, rondleidingen en samenwerkingen met kennisinstellingen, onderzoeksorganisaties en hogescholen.

Terrein

Naast de fabriekshallen en kantoorruimtes beschikt het CIC over ongeveer 3,3 hectare terrein. Dit extra terrein maakt onderdeel uit van de milieuvergunning. Scale-ups kunnen zich ook op dit terrein vestigen en hun eigen voorzieningen/faciliteiten scheppen op een stuk grond behorend bij het CIC. Bijvoorbeeld als je geen gebruik wilt maken van de bestaande gebouwen, maar de voorkeur hebt om eigen huisvesting te regelen. Ook kan het zijn dat je alleen terrein nodig hebt om je innovatieve proces te testen of dat de bestaande gebouwen al in gebruik zijn. Ook dan kun je dus terecht bij het CIC. Bij deze vestigingen op het buitenterrein kan het wel zijn dat er nog extra bouwvergunningen aangevraagd moeten worden voor de opstallen.

Meer informatie?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:

GERARD TEN BERGE
Businessmanager Chemie

Telefoonnummer:
+31 (0)6 55 11 89 03

E-mailadres:
cic@groningen-seaports.com